Címlap Hasznos tanácsok Hasznos tanácsok Nyári "örömök" - a toklász

Nyári „örömök” – A toklász

 

Elterjedt gyomnövényünk, az egérárpa (Hordeum murinum) termését hívjuk toklásznak. Rendkívül agresszív terjedésű növény – hegyes végű magja befurakszik a lágy részekbe, és ott előre halad. A rajta található szálkák megakadályozzák a mag kipottyanását, vagy visszafelé haladását, akár egy szakállas nyílvessző!

 

Mindenféle gyeptársulásban előfordul, így köztereken, parkokban, mezőkön, szántóföldek közelében. Ha rendszeresen nyírják a területet, nem tud felmagzani. De ha a nyesedéket nem szállítják el, akkor a levágott zöld, még veszélytelen toklász is beszárad, és ugyanúgy támadhatja állatainkat, mint a „lábon” beérett társai!

 

A toklász a kutya sétálása, futkosása alatt észrevétlenül bekerül a szőr alá, és innen fúrja tovább magát a bőrben. A legveszélyeztetettebbek a lógó fülű, hosszú szőrű kutyák, mert a toklász elsődleges célpontja a hallójárat. Ha nem vesszük észre időben, akkor gyulladás keletkezik, a kutya a fejét rázza, oldalra tartja, fülét vakarja. Sürgősen vigyük állatorvoshoz! Legtöbb esetben az állatorvos altatásban megkeresi a toklászt a hallójáratban, majd a keletkezett gyulladást kezelni kell.

 

Egyéb lágy bőrfelületbe is befúródhat a toklász. Nagyon gyakran a lábujjak közé, de sokszor hónaljba, nemi szervek környékére. Ilyenkor egy dudoros, lyukas sipolynyílás keletkezik, ami később váladékozni kezd. A kutya nyalogatja magát, sántít, láthatóan fájlalja az érintett testrészt. Az eljárás ugyanaz, altatásban meg kell keresni és el kell távolítani a toklászt, majd a keletkezett sebet kitisztítva a gyulladást kezelni kell! Nagyon fontos, hogy mihamarabb állatorvoshoz kerüljön kedvencünk, mert a toklász a testben is gyorsan vándorol, és minél mélyebben van, annál bonyolultabb feltárni!

 

Előfordul, hogy a toklász a szembe fúródik, vagy felszippantva az orrjáratba kerül. Sajnos ezek eltávolítása, kezelése komoly és összetett műtétet igényel. Ha ilyesmire gyanakszunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

 

Sajnos a toklász befúródása ellen 100%-os megelőzés nincs. Nagyon elővigyázatosnak kell lennünk – ha lehetséges, kerüljük el a toklászos helyeket séta közben, lógó fülű kutyáinkra sűrű szövésű hálóból készült sapkát húzzunk, a lábujjak közül nyírjuk ki a szőrt. A legfontosabb azonban, hogy séta után mindig nézzük át az ebet!

 

Toklászmentes kirándulásokat minden gazdinak és kedvencnek!

 

 
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 40 vendég böngészi