Címlap Hasznos tanácsok Hasznos tanácsok Nyári "örömök" - A hőguta

Nyári „örömök” – A hőguta

 

A hőguta kedvenceink – főleg a kutyák körében – még ma is nagyon gyakori halálok.

 

Mitől is alakul ki?

Az egészséges kutya testhőmérséklete 38-39°C. Mivel a kutya a hőmérséklet leadás nagy részét a (testéhez képest) kicsiny nyelvfelületén keresztül végzi, így hőségben a teste igen hamar felmelegedhet. A bőrében lévő izzadságmirigyek mértéke oly csekély, hogy érdemben a testhőmérsékletet változtatni nem tudja. Mivel a fehérjék szerkezete 41°C felett visszafordíthatatlanul elkezd felbomlani, így a biztonsági tartomány mindössze néhány fok.

 

 

Veszélyhelyzetek és megelőzés

A klasszikus veszélyhelyzet a napon, zárt autóban „felejtett” kutya. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy pár percre se hagyjunk magára semmilyen élőlényt nyáron a kocsiban! Tűző napon az autó belső hőmérséklete percek alatt egy szaunához lesz hasonlatos, így akár egy rövid bevásárlás végén is menthetetlen állapotban találhatjuk kedvencünket! Ha árnyékban parkolunk, és kissé lehúzott ablakoknál „elugrunk” valahová, ne felejtsük el, hogy a nap, így az árnyék is, vándorol, tehát egy elhúzódó ügyintézésnek szintén végzetes következményei lehetnek!

 

A mozgás is növeli a testhőmérsékletet, így nagy melegben kerüljünk mindenféle aktivitást! Kutyaiskolát, kutyasportot, futtatást csak a hajnali, vagy esti órákra időzítsünk!

 

Kerüljük tehát a fenti veszélyhelyzeteket! Nagy melegben a kutyának mindig legyen hűvös helye, ahová behúzódhat a hőség elől, továbbá mindig álljon előtte friss víz! Ha van a lakásban klíma, vagy ventilátor, használjuk folyamatosan!

 

Ne felejtsük el, hogy az idős, a rövid fejű (bull-típusú), a szívbeteg, és az elhízott kutyák fokozottan érzékenyek a hőségre! Így rájuk még a szokásosnál is jobban ügyeljünk.

 

 

Tünetek

A test túlmelegedésének elsődleges tünetei a szapora, ziháló lihegés, erőtlen bágyadtság, nyálzás, kitágult pupillák, habzó orr, forró testfelület.

 

Elsősegélynyújtás

Ha megtörtént a baj, természetesen a kutyát azonnal vigyük hűvös, árnyékos helyre! Bőven locsoljuk hideg vízzel! Ha van kéznél, ventillátorral hűsítsük, ha nincs, vizes törölközővel /ruhával legyezzük, hogy hűvös légáramlatot keltsünk. Nyak, fej, belső comb tájékára helyezzünk jeges tömlőt, vagy akár valamilyen mirelit terméket. Ha magánál van az eb, folyamatosan itassuk. És természetesen: azonnal szállítsuk állatorvoshoz!

Ne próbáljuk a kutyát extrém hideghatásnak (jeges vízbe helyezés, hűtőszekrény) kitenni, mert ezzel csak sokkot okozunk, ami halálhoz vezet.

Sokszor sajnos a hőgutát kapott állatokat már nem lehet megmenteni – ez a folyamat előrehaladottságától, és az állat általános állapotától függ. Legfontosabb tehát a megelőzés, de a bajba jutott állat megmentéséért is kövessünk el mindent!

 

Ne feledkezzünk meg a kóbor állatokról sem! Ha tehetjük, mindig vigyünk egy palack vizet magunkkal, hogy legalább megitassuk a legkiszolgáltatottabbakat!

 

 
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 38 vendég böngészi