Címlap Hasznos tanácsok Hasznos tanácsok Néhány szó kutyáink oltásairól

Néhány szó kutyáink oltásairól

 

A legfontosabb az úgy nevezett kölyökkori alapimmunizálás, amely megalapozza a legfontosabb fertőző betegségek elleni védelmet a kutyákban. Ez több oltást jelent egymás után, ami némi türelmet igényel kutyától és gazdájától is, mivel a kölyköt ez alatt még nem lehet sétáltatni.

Az oltásokat 8 hetesen kezdjük, túl korán nem szabad, mivel az anyai ellenanyagok az oltás hatóanyagai ellen is „megvédik ” a kicsit, tehát közömbösítik a hatóanyagot.  8 hetes kor után ez a védelem már olyan gyenge, hogy az vakcina hatása dominál.

Legelőször úgynevezett monovalens Parvovírus elleni oltást kapnak, majd 2 hét múlva ugyanezt ismételjük. Így érjük el a maximális védelmet ezen veszélyes, sokszor halálos betegség ellen. Ez azért is kiemelkedően fontos, mert a Parvovírus rendkívül ellenálló a környezeti tényezőkkel és a legtöbb fertőtlenítő szerrel szemben is. Tehát a szobafogság valóban indokolt, még, ha nem is találkozik a kölyök más kutyákkal!

A következő az úgynevezett „kombinált” oltás: Parvo, Szopornyica, fertőző májgyulladás (Adenovírus), Parainfluenza, Leptospirosis ellen. Hogy teljes legyen a védelem, ezt is megismételjük 2 hét múlva. Bizonyos alkotói miatt ajánlott ezt is évente ismételni. Igen nagy jelentősége van, annak ellenére, hogy nem kötelező oltás, de a kutyák egyre nagyobb és folyamatosan emelkedő száma miatt ezen kórokozók terjedése sokkal könnyebbé válik városainkban. Ajánlatos tehát nem megfeledkezni az ismétléséről.

A veszettség elleni oltás Magyarországon három hónapos kortól kötelező és egy éves koráig kétszer kell megkapnia a kutyának, majd évente egyszer kötelességünk beadatni kedvencünknek. Mivel a veszettség úgynevezett zoonózis, tehát az állatok az embert megfertőzhetik ezzel a halálos betegséggel, erre különösen nagy figyelmet kell fordítanunk! A város széli, erdei séták mindenképpen kerülendők, a még oltatlan ebekkel!

Az ajánlott oltások közül érdemes megemlíteni a Lyme kór elleni oltást, melynek a kullancsok számának drasztikus emelkedése miatt egyre nagyobb a jelentősége. Hangsúlyozni kell, hogy a Lyme kór jelenleg még igen ritka betegség, ami a klinikai tünetekben való megjelenését illeti, de amennyiben ez megtörténik, úgy rendkívül hosszú lefolyású és súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. Az oltást az első évben ismételve adjuk, majd évente (inkább tíz havonta) egyszer.

Szintén hasznos az úgynevezett kennel-köhögés ellen vakcinázni kutyánkat. Ezt a kórképet egy vírus (Parainfluenza) és egy baktérium (Bordetella bronchiseptica) együttes hatása alakítja ki, amely így egy igen elhúzódó és súlyos szövődményekkel járó, erős köhögést okozó betegséget okoz. A múlt év őszén tanúi lehettünk egy gyorsan terjedő járványnak, amely végigsöpört a Nagy Imre tértől, a Váron át a Vérmezőig. Igen ragályos, a terjedéséhez elég, ha kutyáink összeszagolnak. Kétféle vakcina létezik, az egyik, a már jól ismert oltási módszer, melyet két hét múlva megismétlünk, a másik, a tapasztalataim szerint igen hatásos, orrba cseppenthető oldat. Egyszer kell adni, majd évente ismételni.

Nem rég került piacra egy új fejlesztés, a Babesia canis vérélősködő elleni vakcina, mely a betegség katasztrofális méreteket öltő terjedése miatt hiánypótló volt. Tapasztalatunk azonban kevés ezzel a termékkel, a legveszélyeztetettebb helyeken élő kutyák számára azonban feltétlenül ajánlott.

 
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 36 vendég böngészi