Címlap Hasznos tanácsok Hasznos tanácsok Itt a tavasz,itt a szerelem! Az ivartalanításról

Itt a tavasz, itt a szerelem!

(Az ivartalanításról)

Tapasztalatom alapján a gazdik nagy része határozatlan, ha kutyája, cicája ivartalanításáról van szó. Sajnos néhányukban még megvan az a téves szemlélet, hogy kedvencüknek „egyszer szülnie kell életében”, annak egészsége érdekében. Írásommal segíteni szeretnék döntésükben, figyelembe véve elsősorban a kutyák, macskák egészségét.

Szuka kutyák esetében az ivarzást tüzelésnek hívjuk, amely szabályos időközönként, hathavonta történik. Nem kóros, ha a tüzelés ennél ritkábban (mondjuk évente egyszer), vagy gyakrabban jön, de az időben szabályosan történik. A tüzelés kb. 2-3 hétig tart, melynek végén egy pár napig fogamzó-képes a szuka, ekkor a vérzés már alább hagy és ő magához engedi a kant. A kutyák ösztönlények, tehát ha kell, évente kétszer is felnevelnek egy almot, vagy életükben egyet, számukra ez sem lelkileg, sem biológiailag nem jelent többletet, vagy hiányt.

Nőstény macskák esetében az ivarzás szezonális, tavasztól őszig, kb. kéthetente történik. Lakásban tartott állatok esetében ez a szabályszerűség felborul a megnövekedett fény és hőmérséklet hatására. Az ellésről a kutyáknál mondottak rájuk ugyanúgy vonatkoznak.

A nőstény állatok ivartalanítása kiemelten azok egészsége érdekében történik. A kutyák között a méhgyulladások, azok közül is a gennyes méhgyulladás nagyon gyakori, sajnos már nem csak idősödő állatokban. Ezt egyértelműen megakadályozhatjuk a méh eltávolításával. A másik „gyilkos” betegség, az emlőrák, mondhatni három szukából kettőnél jelentkezik idősebb korban. Ezek kialakulására és növekedésére a női nemi hormonok erősen hatnak. A tumor kialakulásának valószínűsége a tüzelések számával nő, ezt sok megbízható tanulmány igazolja.

Az egészségügyi okok mellett nem mellékes, hogy a kutyus környezetének is könnyebb, ha a fél évenkénti, három hetes macerától megszabadul.

A lányok ivartalanításának esetleges mellékhatásait a női hormonok anyagcserére való hatásának kiesése okozza. Előfordulhat, az eleve keveset mozgatott kutyáknál az elhízás, mivel az adott mennyiségű tápanyagot jobban raktározzák. Az ivartalanított állatok etetésére jobban oda kell figyelni, ez tény.

A másik kellemetlen hatás néhány állatnál az incontinentia megjelenése idősebb korban, melyet hormonpótlással orvosolhatunk.

A nőstény macskáknál sem ritka a méhgyulladás kialakulása, az emlő-tumorok megjelenése sem elenyésző. Az ivartalanítás esetükben azért is fontos, mert a lakásban élő állatok gyakori, intenzív hanghatásokkal kísért, megváltozott viselkedése zavaró. Illetve a kijáró cicák évente több almot is szülhetnek, ami nemcsak az anyának megterhelő, ennyi macskakölyköt felelősen örökbe adni lehetetlen!

Kan kutyáink ivartalanítása kiemelten akkor indokolt, ha azok természete azt indokolja. A tesztoszteron termelésének kikapcsolásával csökken az agresszió, vágyuk a szökésre, illetve azoknál a kutyáknál, melyek fokozott nemi vágya miatti viselkedése már otthon is zavaró.

Koruk előrehaladtával a prosztata jóindulatú növekedése egyre több problémát okoz, melynek végső megoldása az ivartalanításuk, ezt kevés fiú kutya kerüli el!

Kandúr macskák esetében, ha az kizárólag lakásban tartott, a bűzös vizeletével való jelölése, körben a lakásban, elviselhetetlenné teszi az együttélést velük.

A kijáró kandúrok a sok verekedés és intenzív nemi élet következtében könnyen kapnak el, akár gyógyíthatatlan macskabetegségeket és ugyanígy terjesztetik is azokat.

 

Kedvenceink egészségének megőrzése mellett azonban az ivartalanítás állatvédelmi szempontból is kiemelten fontos! A felelőtlen állattartás a nem kívánt szaporulatok, az újabb és újabb hontalan, szenvedő állatok számát növelik. Az egyre növekvő számú állatvédő szervezet sem képes úrrá lenni a kóbor állatok hihetetlenül nagy számának problémáján az országban. Változtassunk tehát szemléletünkön kedvenceink ivartalanításával kapcsolatban!

 

 

 
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 32 vendég böngészi