Címlap Hasznos tanácsok

Szúnyog-frász

(Szívférgesség, bőrférgesség)

 

 

Íme egy újabb kórság, ami pánikot keltett az utóbbi időben: a szívférgesség. Túlzott félelemre nincs ok, mivel a hazai esetek száma egyenlőre elenyésző, de nem árt, ha óvatosak vagyunk és lassan hozzászoktatjuk magunkat a gondolathoz, hogy ennek megelőzésére egyre több gondot kell fordítanunk!

 

Bőrférgesség

A bőrférgességet egy Dirofilaria repens nevű féreg okozza, mely Európa mediterrán országaiban és már Közép-Európában is igen elterjedt féregfaj.

Magyarországon a kutyák kb. fele fertőzött vele, de mivel a tünetek legtöbbször jelentéktelenek, nem tűnik fel. 

A féreg köztigazdái a szúnyogok, tehát a vérszíváskor fertőzik meg az állatot. Bejuttatják a lárvákat, melyekből min. fél év alatt fejlődnek ki a felnőtt férgek. 

Kutyák, macskák és vadon élő ragadozók is fertőződhetnek, sőt az ember is! 

A betegség legtöbbször tünetmentes, ha azonban mégsem, akkor a tüneteit a bőrben vándorló lárvák okozzák: kemény, viszketeg csomók formájában a bőrben, vagy mélyebb rétegekben, ami kívülről nem látszik. A csomók fölött szőrhullás, korpázás is gyakori.

Több esetben találtam egészen véletlenül, műtét közben is állatokban. Néhányat alkoholba tettem és ijesztgetem vele a gazdikat, illetve külön kérésre (ingyen) megmutatom. 

A fertőzött szúnyog az embert is megfertőzheti, kifejezett tünetei: csomók az arcon, szem környékén, bizonyos belső szervekben (tüdő, máj). 

A betegség diagnosztizálása legtöbbször véletlenül történik: műtéti beavatkozáskor (felnőtt férgek), vagy rutin vérvétel során (mozgó lárvákat a vérben). A lárvák elkülönítése a szívférgességet okozó lárvákétól igen nehéz! 

Megelőzése: már a szúyog-szezon megkezdése előtt, nyakra cseppenthető, ú.n. spot-on készítményekkel, melyeket havonta kell az állatra cseppenteni. Ezek közvetlenül a férgeket pusztítják.

Illetve léteznek olyan nyakörvek és spot on készítmények, melyeknek szúnyogriasztó hatása is van. 

Gyógykezelése:

Ha szerencsénk van és megtaláljuk a felnőtt férgeket, ezek sebészeti úton való eltávolítása. Ezen kívül bizonyos spot on készítmények hosszú ideig tartó alkalmazása. 

 

Szívférgesség

A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű féreg okozza, mely igen elterjedt Amerikában, Ausztráliában, Japánban és a mediterrán országokban. A folyamatos felmelegedés miatt sajnos Magyarországon is megjelentek már olyan állatokban is, melyek nem hagyták el soha az országot. 

E féreg fejlődéséhez is szükség van a szúnyogokra, melyek aztán a vérszíváskor fertőzik meg az állatokat. Ez után 6-8 hónappal fejlődnek ki a felnőtt férgek. 

Fogékonyak a kutyák, a macskák, vadon élő ragadozók és az ember is! 

A fertőzött kutyák és cicák tüneteit a kifejlett, szívbe vándorló férgek okozzák:

ha túl sok a féreg, illetve ezek vándorlásba kezdenek, elzárhatnak nagy artériákat, illetve károsíthatják annyira a szívet, hogy az az állat hirtelen elhullásához vezet.

Ezt hirtelen fellépő, súlyos fokú gyengeség, nehézlégzés, véres vizelet, sárgaság, majd sokkos állapot előzi meg. 

Abban az esetben, ha kisszámú a féreg a szívben és a tüdőartériában, az ún. idült forma alakul ki: ez fáradékonysággal, nem túl gyakori köhögéssel, időnként nehézlégzéssel, lesoványodással jár.

Emberben nem alakulnak ki felnőtt férgek, a lárvák azonban vándorlásukkal okozhatnak enyhébb/súlyosabb tüneteket. 

A betegség diagnosztizálása a tünetek alapján és vérvizsgálattal történik. Nehéz a lárvák elkülönítése a bőrférgességet okozó lárvákétól, de külföldön és nemsokára itthon is elérhetőek majd olyan gyorstesztek, melyek vérből kimutatják a felnőtt férgek jelenlétét, akár a még tünetmentes állatból is. 

A szívférgesség esetében még inkább a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt, mivel a gyógykezelése komoly veszélyt jelent az állatra. (A sok halott féreg a vérpályában trombózist okozhat életfontosságú szervekben) A bőrférgességnél alkalmazott, bőrre cseppenthető spot on készítmények hatékonyak a megelőzésre. Ezek alkalmazását a szúnyogok megjelenése előtt egy hónappal érdemes elkezdeni.

Létezik olyan tablettás féreghajtó készítmény is, mely hatékonyan képes megakadályozni a lárvák elszaporodását a vérben. Szezonban ezt is havonta kell alkalmazni.

 

 

Kedves kollégánk humoros videója a témában:

 
További cikkeink...
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 24 vendég böngészi