Címlap Hasznos tanácsok

Mikor ivartalanítsuk macskánkat?

 

Minden macskatartóban felmerül a kérdés: ivartalanítsam-e a cicámat? A válaszom ilyenkor minden esetben az, hogy igen, természetesen! De mikor?

Ha az kedvenc állataink ivartalanításáról van szó, én személy szerint az ivarérettség utáni műtétet tartom a legjobbnak, legyen az macska, vagy kutya.

A hormonok ugyanis egy bonyolult, sok-résztvevős irányító rendszer tagjai, melyben minden résztvevőnek fontos szerepe van. Egymással folyamatos kölcsönhatásban végzik munkájukat, ami az egészséges növekedés, anyagcsere, keringés, stb. nélkülözhetetlen hátterét jelenti. Így egy fejlődésben lévő szervezet számára is fontosak a nemi hormonok.

Amennyiben tehát a tulajdonos megteheti, azt javaslom neki, hogy várjon addig, amíg nem látja macskáján a serdülés eltéveszthetetlen jeleit, utána végezzük el az ivartalanítást.

Sajátos azonban a lakásban tartott kandúrok esete: az ivaréréssel együtt jár náluk a vizelettel való jelölgetés szerte a lakásban és sajnos a vizelet erős szaga szinte lehetetlenné teszi velük az együttélést egy légtérben. Ebben az esetben a gazdival együtt megkeressük azt az optimális időpontot az ivartalanításra, ami még nem túl korai, de még nem is kezdett el jelölgetni. Ezt jelzi nekünk a cica intenzívebb érdeklődése a külvilág iránt, farkát az égnek tartva „kurrog” az ablakban, hirtelen nyúlik, izmosodik és a heréi is nagyobbak lesznek. Nem érdemes megvárni, míg a vizeletnek szaga lesz, mert ez az ivartalanítás után is jó pár hét, mire elmúlik.

 

A kijáró kandúrok esetében sem érdemes sokat késlekedni a műtéttel, mivel ugyan nem érezzük a pisi elviselhetetlen szagát, a kinti lét sok veszélyt tartogat számukra. Egy aktív kandúr védi a területét, verekszik, párosodik, ami a betegségek terjedésének legfőbb forrása náluk. A vérrel, testváladékokkal, nemi úton terjedő, sokszor gyógyíthatatlan macskabetegségek terjedését az ivartalanítással jelentősen csökkenthetjük, mivel a herélt kandúrok elkerülik a veszélyes helyzeteket!

 

A kijáró nőstény macskák esetében is azt szoktam ajánlani, hogy legkésőbb abban a pillanatban, amikor rendszeres ivarzási periódusát megkezdi, vagy jobb, ha még kicsivel előtte hozzák műtétre, mert sajnos azonnal vemhesülni tud, amint ivarzásba lendül. Ez nagyon fontos egyrészt a nemi úton terjedő betegségek, másrészt a nem várt szaporulat miatt!

 

A lakásban tartott nőstény cicák is ugyanúgy, mint a kintiek, vagy még gyakrabban ivarzanak a magasabb hőmérséklet és több fény miatt! Viselkedésük sokszor elviselhetetlen a gazda számára, ilyenkor 2-3 napig nem alszanak, alig esznek, furcsa hangon nyávognak. Éjszakai ügyeleteim gyakori vendégei voltak ezek a macskák, mert a tulajdonosa sokszor hitte, hogy macskája „megkergült”. Ez hosszú távon sajnos a cicának is kimerítő lehet, nem beszélve a nem ivartalanított macskáknál gyakrabban előforduló méhgyulladásos betegségekről, vagy az emlő-, illetve petefészek daganatos elváltozásairól. Tehát a bent tartott nőstény cicánkat is érdemes minél előbb ivartalanítani!

 

Ami pedig minden állatra érvényes, hogy egy műtétet sokkal könnyebben visel egy fiatal állat, mint egy idősebb és sajnos a fent említett betegségek kockázata is gyorsan nő az idővel.

 
További cikkeink...
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 23 vendég böngészi