Címlap Hasznos tanácsok

Vigyázat, kullancsveszély!

 

A kullancsok pókszabású ektoparaziták (külső élősködők). A kullancsok családjának 42 faja honos Magyarországon. A különféle élôsködô kullancsfajok többsége kizárólag bizonyos erdei állatokból szív vért, így „mindössze” féltucat a száma azoknak a kullancsfajoknak, melyek az embereket és a háziállatokat egyaránt támadják. Közülük Európában, így hazánkban is, a legnagyobb egyedszámban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a legelterjedtebb. Ôt követi másodikként a birkakullancs (Dermacentor marginatus).

 

 

Szélsőséges klímaviszonyokat is elviselnek, Skandináviától Olaszországig mindenfelé előfordulnak. Ellenségük a szárazság vagy a hideg tél, mivel az elpusztítja a föld alatt, fák gyökerei között telelő kullancsokat. Erdőkben élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom - a tűző napon gyorsan elpusztulnak.

Különösen veszélyeztetett területek az erdők szélei, a tavak és folyók melletti ligetes részek, az erdők aljnövényzete és a lombozat, valamint a tűleveles erdők közötti átmeneti részek.

A kullancsveszély kora tavasztól késő őszig fenyegeti állatainkat. A kullancsok a reggeli órákban a legaktívabbak, a déli szárazságot nem kedvelik.

 

Mindenféle emlősön előfordulhatnak – vadon élő, és háziállatokon éppúgy, mint emberen.

 

A szem nélküli, vak kullancs áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad, általában a lombozatból, míg a szemmel rendelkező kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják, és alulról másznak az arra járóra. Az élősködő a gazdaállatba kapaszkodik, de csak néhány óra múlva kezdi meg vérszívó tevékenységét, addig „sétálgat” áldozatán, és keresi az alkalmas bőrfelületet. Érzésteleníti a bőrt és azután szúrja a bőrbe sajátos, leginkább nyílhegyhez hasonlító ormányát, majd kollagénnel a bőrhöz ragasztja magát. A felszívott vért besűríti, tömöríti és így tárolja. A vérrel teli kullancs eredeti méretének ötszörösére is felduzzadhat. Táplálkozási ciklusa végén a talajra hullik, majd a testében érő petéket (akár 3000 pete/kullancs!) lerakva elpusztul. Ezért tilos az eltávolított kullancsot eldobni, vagy a földön széttaposni – ha már érett peték vannak benne, csak elősegítjük a faj szaporodását!
Védekezés, eltávolítás:

Javasolt csepegtető felszívódó szer (spot on) és jó minőségű kullancs-nyakörv egyidejű használata, különösen erősen fertőzött területeken. Tudnunk kell azonban, hogy 100%-os biztosíték nincs, de így minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély.

Séta után alaposan nézzük át a kutyát (és magunkat is). Amennyiben már befúródott kullancsot találunk, kullancs-csipesz segítségével egy határozott mozdulattal (az óramutató járásával ellentétes irányban tekerve és enyhén kifelé húzva) távolítsuk el. Ehhez a művelethez ún. kullancs-eltávolító kanalat is használhatunk. Ne kenegessük, fullasszuk meg a kullancsot semmivel, mert így a benne lévő méreganyagokat áldozatába ereszti.

A csípés helye sokszor vörös és duzzadt, néha sebes, ez azonban 1-2 hét alatt elmúlik.

 

A kullancsok által terjesztett betegségekről, megelőző oltásokról, és hogy kullancs-csípés esetén milyen tünetekre kell figyelnünk,  itt olvashat bővebben!

 

 
További cikkeink...
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 23 vendég böngészi